Tuleeko Euroopan työviranomaisesta todellinen työntekijöiden oikeuksien puolustaja?
"Yhteiset työelämän pelisäännöt parantaisivat keskinäistä luottamusta oikeudenmukaiseen liikkuvuuteen sisämarkkinoilla", toteaa europarlaamentaarikko Liisa Jaakonsaari kolumnissaan.

Työntekijöiden vapaa liikkuvuus on Euroopan unionin keskeisiä periaatteita yhdessä tavaroiden, palvelujen ja pääoman vapaan liikkuvuuden kanssa. Siitä säädetään EU:n toiminnasta tehdyssä sopimuksessa ja muussa lainsäädännössä, kuten lähetettyjen työntekijöiden direktiivissä.
Arviolta 16 miljoonaa eurooppalaista asuu ja työskentelee tällä hetkellä muussa EU-maassa kuin omassa kotimaassaan. Määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.
Vapaa liikkuvuus on hieno saavutus, mutta ongelmiakin on.
Euroopan maat ovat erilaisia ja niiden sosiaalijärjestelmät ja työolot ovat erilaisia. Paperilla EU-kansalaiset ovat tasavertaisia, mutta todellisuudessa maiden sisälle on syntynyt kahdet, jopa useammat työmarkkinat, joissa työntekijät ovat eriarvoisessa asemassa.
Työlainsäädäntöä kiertävät yritykset saavat kilpailuetua, kun kansalliset viranomaiset eivät pysty tehokkaasti puuttumaan rajatylittäviin työ- ja sosiaalilainsäädäntörikoksiin.
On ilmeistä, että sisämarkkinat ja vapaa liikkuvuus tarvitsevat yhteisiä pelisääntöjä. Pankkinormien noudattamista valvoo Euroopan pankkiviranomainen, mutta sisämarkkinoiden oikeudenmukaisuutta ei valvo yhteinen työviranomainen.
Vapaan liikkuvuuden ongelmat voidaan nähdä yhtenä perussyynä oikeutettuun EU-kritiikkiin, mutta jäsenmailta ei ole löytynyt halua edistää sosiaalista agendaa.
EU:n yhteinen työviranomainen on nyt kuitenkin vihdoin valmisteilla. Suunnitteilla on myös eurooppalaisen sosiaaliturvatunnuksen luominen, jolla yksinkertaisestaan kansalaisten ja hallintoviranomaisten kanssakäymistä. Esimerkiksi eläkesaatavien selvittäminen voi edelleen olla todella työlästä, jos on työskennellyt useammassa eri EU-maassa.
Uuden viraston tehtävänä olisi valvoa, että työvoiman liikkuvuutta koskevat EU-säännöt pannaan täytäntöön. Virasto toteuttaa rajatylittäviä valvontatoimia, torjuu työ- ja sosiaalilainsäädäntörikoksia ja ratkaisee jäsenvaltioiden välisiä kiistoja.
Tuleeko uudesta virastosta todellinen työntekijöiden oikeuksien puolustaja riippuu siitä, saako se riittävät valtuudet tutkia ja puuttua väärinkäytöksiin.
Toivon niin, sillä yhteiset työelämän pelisäännöt parantaisivat keskinäistä luottamusta oikeudenmukaiseen liikkuvuuteen sisämarkkinoilla ja EU-maiden halu kilpailla työoloja ja työehtoja heikentämällä vähenee. Tämä olisi myös Suomen etu.
- Teksti: Liisa Jaakonsaari, Euroopan parlamentin jäsen
- Kuva: European Parliament