Uudet haasteet ja mahdollisuus vaikuttaa
Viikon akavalainen, puheterapeutti Susanna Ruuth aloitti Suomen Puheterapeuttiliiton puheenjohtajana vuoden alussa. Uudet haasteet ja mahdollisuus vaikuttaa puheterapian ja puheterapeuttien asemaan houkuttelivat Ruuthin aikanaan asettumaan ehdolle luottamustoimeen, puheterapeuttityönsä ohessa.
Puheterapeutiksi valmistumisen jälkeen Ruuth on työskennellyt Helsingin kaupungilla. Työura alkoi vuonna 1994 sosiaalivirastossa päivähoidon puheterapeuttina. Sieltä Ruuth siirtyi Lauttasaaren terveysasemalle, josta palasi takaisin päivähoidon puheterapeutiksi vuonna 1996.
Muutoksia työelämässä
– Suurin työelämääni koskeva muutos taisi tapahtua vuonna 2002, kun sosiaaliviraston ja terveysviraston puheterapeuttien toimet yhdistettiin, Ruuth kertoo.
Tuolloin päivähoidon puheterapeutin keskeisinä toimina olivat erityisryhmien puheterapiapalveluiden tuottaminen. Asiakassuhteet olivat pisimmillään neljän vuoden mittaisia ja terapia tiivistä.
– Nykyään yksityiset ammatinharjoittajat vastaavat pääosin erityisryhmien puheterapiapalvelujen tuottamisesta.
Terveysasemalla työskentelyyn tottuminen vaati aikaa ja muutosta ammatilliseen ajatteluun. Työ on monipuolista ja sisältää arvioinnin ja kuntoutuksen lisäksi runsaasti yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa. Monikielisten asiakkaiden määrän kasvu on myös tuonut mukanaan uusia yhteistyökuvioita ja muokannut työnkuvaa.
– Työ on parhaimmillaan mielenkiintoista ja haastaa ajankäytön suunnittelua. Monipuolinen työnkuva tarkoittaa myös sitä, että paperityön määrä on kasvanut huomattavasti.
Ruuthin mukaan parasta puheterapeutin työssä on ollut asiakkaiden ja heidän perheidensä kohtaaminen sekä mahtavat työkaverit.
– Kyky ottaa esiin ja sanottaa vaikeita asioita sekä lapsiperheen arjen pyörittämisessä hyvin kehittynyt organisaatiokyky ovat niitä perusasioita, joille puheenjohtajakauteni rakentuu, Ruuth arvioi uutta luottamustoimeaan.
- Teksti: Heta Piirto
- Kuva: Jarmo Ruuth