Akavan tekijät: Carita Linden-Lahti haluaa farmaseuttien ja proviisoreiden osaamisen käyttöön
Vuoden Proviisori 2017 Carita Linden-Lahti toivoo, että farmaseuttien ja proviisorien osaamista hyödynnettäisiin enemmän. Niin tehdään muualla Euroopassa.

Kun hyvinkääläinen Carita Linden-Lahti opiskeli farmaseutiksi Helsingin yliopistossa 2000-luvun alussa, moni kaveri oli mukana Farmasialiiton opiskelijatoiminnassa.
Hän ajautui mukaan, kun kaverit houkuttelivat.
Farmasialiiton hallituksen varajäsen hänestä tuli vuonna 2010, kun hallituksessa toiminut ystävä etsi varajäsentä. Linden-Lahti oli jo tuolloin Proviisoriliiton hallituksen jäsen. Vuodesta 2013 Linden-Lahti on toiminut Farmasialiiton edustajiston varsinaisena jäsenenä. Hän työskentelee proviisorina Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sairaala-apteekissa Lahdessa.
– Varsinainen palo ay-toimintaan on syntynyt toimiessa. Mottoni on, että en saa valittaa, jos en ole yrittänyt tehdä asialle jotakin. Farmasialiitossa pääsee oikeasti tekemään päätöksiä ja vaikuttamaan, Linden-Lahti kokee.
Mitä pidempään Linden-Lahti on toiminut Farmasialiitossa, jatkohalut ovat vain vahvistuneet.
– Tämä on tosi innostavaa!
Oppia päätöksenteosta ja vaikuttamisesta
Linden-Lahden mielestä ay-toiminta on ylipäänsä asioita, jotka ovat opettaneet häntä eniten.– Olen oppinut päätöksentekoa ja sitä, millä tavalla voi vaikuttaa asioihin. Olen oppinut paljon Suomen poliittisesta järjestelmästä.
Linden-Lahti uskoo, että jos ei ymmärrä politiikkaa, ei ymmärrä päätöksentekoakaan.
Työryhmien asiantuntijajäsenenä hän on päässyt seuraamaan sote-uudistuksen vaiheita ja kokenut, että politiikkaa ei aina tehdä järkiperustein.
Erityisen paljon Linden-Lahti on pitänyt työstä ja verkostoitumisesta Euroopan sairaalafarmasiajärjestössä Suomen Farmasialiiton edustajana.
– Olen nähnyt, mihin suuntaan voimme Suomessa kehittyä. Se on antanut paljon perustyöhöni sairaala-apteekissa. Sairaalallamme on yhteisiä projekteja muiden maiden kanssa, ja työnantajanikin on ollut kiitollinen, että olen ollut niissä mukana.
Suomessa olisi erityisesti opittavaa farmaseuttien ja proviisoreiden eli farmasistien asiantuntemuksen paremmasta hyödyntämisestä.
– Euroopassa hyödynnetään enemmän kliinistä asiantuntijuutta. Olemme kuitenkin akateemisesti koulutettuja, kun taas purkkien siirtely paikasta toiseen on logistinen tehtävä, Linden-Lahti näkee.
Siihen hän haluaisi itsekin vaikuttaa.
– Toivon, että Farmasialiitto pystyy viemään asiaa eteenpäin. Voimme parantaa asiantuntemuksellamme juuri lääkitys- ja potilasturvallisuutta.
Linden-Lahdenin omalla työpaikalla farmaseutti toimii lääkärin ja hoitajan kanssa samassa moniammatillisessa hoitotiimissä.
Tekeminen ja onnistuminen voimauttavat
Linden-Lahti on jo toiminut sen verran vakuuttavasti, että Farmasialiitto valitsi hänet viime vuonna Vuoden Proviisoriksi. Titteli lämmitti.– Heidän perustelunsa oli, että olen vaikuttanut kansallisesti potilas- ja lääkitysturvallisuuteen. Farmasialiitto on ollut hyvä väylä, koska sitä kuunnellaan, Linden-Lahti sanoo.
Hän katsoo itsekin, että on pystynyt vaikuttamaan ”lähes kaikkeen”, koska edustajisto määrittää liiton suuntaa.
Linden-Lahti tähtää työn ohella tohtoriksi parin vuoden sisällä. Potilas- ja lääkitysturvallisuus on myös väitöskirjan aiheena.
Mistä hän saa toimintatarmonsa? Sitä on kuulemma pohdittu joskus ystävienkin kanssa.
– Kun moni tarvitsee rauhaa ja lepoa, minua voimauttaa se, että saan olla mukana tekemässä. Tämä antaa enemmän kuin ottaa. Saan onnistumisen tunteita, kun jotakin itselle tärkeää asiaa on viety ansiostani eteenpäin, hän kuvailee.
Vain toimimalla voi vaikuttaa työhönsä
Linden-Lahti toivoo, että oman alan ammattiyhdistystoiminnassa nähdään uudistumisen tarve, koska nuoret eivät ole kovin sitoutuneita toimijoita tällä hetkellä.Hän toivoo nuorten käsittävän, että ay-toiminnalla vaikutetaan siihen, miten farmasistit tekevät työtään tulevaisuudessa.
– Heille pitää saada tietoa siitä, että on tapoja vaikuttaa, ja että Farmasialiiton kautta se onnistuu helpoiten.
- Teksti: Eija Kallioniemi
- Kuva: Juho Kuva