Lomalta paluu vaatii aikaa ja ymmärrystä
Jos ensimmäinen työpäivä ihanan kesäloman jälkeen hirvittää tai ajatus kulkee tavallista verkkaisemmin, älä masennu. Ota homma haltuun määrätietoisesti ja muista, ettei kaiken kivan tarvitse loppua loman päättyessä.

Työ- ja elinkeinoministeriön henkilöstöpäällikkö Mari Anttikoski lomailee joka kesä viisi viikkoa. Hän myöntää, että arkeen palaaminen pitkän vapaan jälkeen tuntuu haikealle, vaikka äskettäin uusituissa tiloissa Aleksanterinkadulla odottavat sekä mieleinen tehtävä että mukava työyhteisö.
Orientoidu rauhassa
Varsinaisesta rimakauhusta ei kuitenkaan ole kysymys, sillä Anttikoski tietää työtehon ja -ilon palaavan muutamassa päivässä. Stressittömän paluun hän on varmistanut jo ennen loman alkua allakoimalla ja valmistelemalla syksyn töitä.Ensimmäisenä loman jälkeisenä työpäivänä Anttikoski käy etänä läpi sähköpostit ja lähiviikkojen aikataulut. Vasta toisena työpäivänä hän menee ministeriöön.
– Kun olen ensin orientoitunut rauhassa, voin seuraavana päivänä keskittyä työkavereihin. Iloitsen jo etukäteen taukotilan hyväntuulisesta puheensorinasta pitkän eron jälkeen.

Anttikoski ymmärtää hyvin, että toisinaan käynnistyminen voi tuottaa tuskaa. Riski on suuri silloin, kun lomailija on jättänyt pöydälleen jäsentymättömän vyyhdin eri vaiheissa olevia töitä. Hän toivoo, ettei kenelläkään olisi niin kiire ennen lomaa, ettei ehdi käydä oman tehtävänsä kokonaisuutta läpi, jotta palatessaan pystyy tarttumaan oikeisiin tehtäviin oikeassa järjestyksessä.
Huolehdi vapaa-ajasta
– Kuka tahansa on vähän shokissa, kun löytää itsensä rannan tai sohvan sijaan toimistolta. Asiantuntijatyön imun ja merkityksellisyyden löytäminen kestää aikansa, koska ne vaativat uppoutumista, omistautumista ja tarmoa. Siihen voi mennä muutama päivä, toteaa Terveystalon työpsykologi Karri-Pekka Kauppinen.Kauppisen mukaan paras tapa selättää työhönpaluuangsti on ruokkia mieltä uusilla kokemuksilla ja oivalluksilla sekä arjessa että lomilla, eikä kaiken lomaan liittyvän kivan tarvitse loppua töiden alkamiseen.
– Kiinnitä erityistä huomiota siihen, mitä teet työpäivän jälkeen. Voit pehmentää töihin paluuta huolehtimalla mielekkäästä vapaa-ajan tekemisestä, Kauppinen neuvoo.

Mikäli työhön tarttuminen takkuaa pitkän poissaolon jälkeen, Kauppinen suosittelee kokeilemaan vuosiloman pilkkomista viikon tai enintään kahden viikon pätkiin. Näin levosta ja vapaudesta ei tarvitse unelmoida koko vuotta, eikä mahdollinen paluun aiheuttama rimakauhu ehdi kasvaa kohtuuttomaksi.
Maltti on valttia
Henkilöstöjohtaja, Martti HR Oy:n toimitusjohtaja Harri Karvinen huomauttaa, ettei sujuva lomaltapaluu ole pelkästään yksilön vastuulla. Työnantajan ei pidä heti odottaa täyttä tehoa, ja joustoja kannattaa hyödyntää.– Maltti on valttia. Hyvä työnantaja pyrkii muokkaamaan olosuhteita ihmisten erilaisiin rytmeihin.

Karvinen lähettää terveisiä lomailijoille ja töihin palaajille muistuttamalla, että loma on vain pieni osa vuodesta. Hyviä arkirutiineja ei pidä silloinkaan unohtaa kokonaan, vaan vapaallakin on huolehdittava ravitsemuksesta ja unirytmistä.
– Loma on ihana asia, mutta sen ei kannata antaa määritellä elämän kulkua määräänsä enempää.
- Teksti: Paula Launonen
- Kuvat: Gratisoraphy, Paula Launonen ja Martti HR Oy