6 vinkkiä: Asiantuntija, näin varaudut robotisaatioon
Robotisaatio muuttaa asiantuntijan työelämää, mutta työ ei katoa. Uuden työn asiantuntija Perttu Jämsén Sitralta kertoo, miten korkeakoulutettu voi valmistautua teknologian kehitykseen.

1. Älä pelkää turhaan.
Robotit tulevat ja vievät työt, julkisuudessa panikoidaan. Sitran Perttu Jämséniä häiritsee, että aihetta käsitellään niin usein kriisien ja uhkien kautta. Niistä saadaan toki mehukkaita otsikoita, mutta muutos on moniulotteisempi.– Työ ei katoa, vaan se muuttuu. Robotisaatio luo myös monenlaisia uusia työtehtäviä, Jämsén sanoo.
Futuristit puhuvat AI:n eli keinoälyn sijaan tai lisäksi IA:sta eli intelligence amplificationista, vahvistamisesta. Tekoäly ei korvaa ihmistä, vaan vahvistaa, sillä ihmisellä on työhönsä käytössä “enemmän älyä” kuin ennen.
– Termistä tulee tekoälyä paremmin esiin se, miten robotisaatio ja automatisaatio vaikuttavat työhömme, Jämsén sanoo.

2. Ajattele robotit toisin.
Suuri teollisuusrobotti kokoaa asioita. Se on usein robotin stereotypia.– Mieleen tulevat helposti mekaaniset robottikädet, jotka nostavat painavia kuormia, tai itsestään ajavat autot, Jämsén kuvaa.
Kuitenkin etenkin asiantuntijan työssä kyse on pikemminkin ohjelmistoroboteista eli tutusta automaattisesta tietojenkäsittelystä ja sen tehostumisesta.
– Sellainen “robotti” ei ole näkyvä fyysinen olio, vaan ohjelma, joka nopeuttaa tietojen käsittelyä valtavasti. Asiantuntija sitten soveltaa ja käyttää tietoa luovasti.
Jämsénin mukaan asiantuntijatyössä osuvampaa olisikin usein puhua robotisaation sijaan algoritmisoitumisesta.
– Ajattele vaikka IBM:n Watson-tekoälyä, joka pystyy sisäistämään 20 vuoden aikana tehdyn syöpätutkimuksen. Olisi iso haaste asiantuntijalle ottaa se sama tietomassa haltuun.
3. Pura työvaiheesi osiin.
Robotisaation vaikutuksesta asiantuntijan työn muutokseen on vaikeaa sanoa mitään yleispätevää, sillä työtehtävät eroavat jopa samojen ammattinimikkeiden alla, eri aloista puhumattakaan.Sitä paitsi työ ei ole juuri koskaan monoliitti, siis juttu, jonka robotti tuosta vaan kokonaisuudessaan vie ja hoitaa, Jämsén muistuttaa. Etenkin asiantuntijatyössä yhden tittelin alle saattaa kuulua iso joukko hyvin erilaisia työvaiheita.
– Pura oma työsi eri osiin ja ala sitä kautta miettiä, miten tulevaisuudessa robotisaatiota ja automatisaatiota voisi hyödyntää tai miten eri työvaiheita voisi teknologian avulla tehostaa tai korvata, Jämsén neuvoo.
Robotisaatio korvaa todennäköisesti samanlaisina toistuvia rutiineja ja asioita, jotka vaativat aikaa vievää perehtymistä. Pystyt hallitsemaan helpommin suuria tietovarantoja ja aikaa jää silloin enemmän tiedon tulkintaan.
– Tiedon tulkitseminen ja laadukas päätöksenteko vaatii jatkossakin laadukasta koulutusta ja syvällistä sivistystä, joten algoritmit ja robotit eivät ainakaan vähennä koulutuksen arvoa, Jämsén uskoo.
Työvaiheiden purkaminen osiin auttaa myös ymmärtämään, miten tulevaisuudessa voisi tehdä etätöitä. Mitkä työvaiheista ovat sellaisia, joiden teko sujuu laiturin nokalta? Esimerkiksi monet norjalaiset sairaanhoitajat tekevät nykyään työtään call centerissä Thaimaan lämmössä, sillä terveysneuvonta onnistuu myös toiselta puolelta maailmaa.
4. Arvosta luovuuttasi.
Koneet osaavat jo säveltää musiikkia ja kirjoittaa lehtijuttua, mutta omaäänisyyteen niistä ei ole.– Jos oma työsi sisältää luovuutta, sitä on vaikeaa automatisoida, Jämsén sanoo.
Urheilu-uutisten kaltaisen, tuloksista syntyvän toisteisen lehtijutun voi tehdä robottikin. Jos juttu vaatii tulkintaa ja esimerkiksi pohdintaa siitä, mitä asia tarkoittaa tulevaisuuden ja ihmisen kannalta, robotin kyvyt loppuvat.
– Luovuus ja toisteisuus on käsitepari, jonka avulla robotisaatiota ja automatisaatiota on helpompi jäsentää. Jos työ on toisteista, se on helppo automatisoida. Jos se taas on luovaa, sitä tuskin voidaan helposti korvata.
5. Ajattele asiantuntijan työ palveluna.
Kun automatisaatio voi tehdä toisteisen työn, huippulaadun vaatimus kasvaa. Ihmisen panokselta odotetaan silloin entistä enemmän. Jos esimerkiksi videon voi editoida varsin kelvollisesti automaattisesti napin painalluksella, ammattilaisen odotetaan tekevän asiakkaan tarpeeseen sopivampaa, luovempaa ja yllätyksellisempää jälkeä. Tai kun saatavilla olevan tiedon määrä kasvaa ja asiakas pääsee itse tiedon ääreen, asiantuntijalta odotetaan pelkkää tietoa enemmän.– Asiantuntijatyön mahdollisuuksia kannattaa ajatella palvelullistamisen kautta. Miten asiantuntijuudestaan tekisi palvelun, ja miten sen avulla voisi ratkaista muiden ongelmia sujuvassa sosiaalisessa vuorovaikutuksessa, Jämsén kysyy.
Asiantuntijan on ajateltava entistä enemmän sitä, miltä hänen tarjoamansa tai myymänsä “tuotteen” käyttäminen asiakkaista tuntuu – oli se sitten konkreettinen asia tai abstraktia osaamista. Asiakkaan kokemusta ei voi ohittaa.
6. Keskity työsi kovaan ytimeen.
Työsi suurin arvo saattaa löytyä fokusoitumisesta. Sen sijaan, että lähtisit kilpajuoksuun robottien kanssa, keskity työsi sisältöön ja kovaan ytimeen, jota on usein vaikein automatisoida, Jämsén neuvoo.“Kova ydin” saattaa tarkoittaa myös “pehmeitä taitoja” eli sitä, että monessa työssä vaaditaan entistä enemmän kykyä ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja empatiaan. Oli työn fokus mikä tahansa, parhaassa tapauksessa sille jää entistä enemmän aikaa ja työ muuttuu luovemmaksi ja mielekkäämmäksi.
– Robotisaatio on työkalu. Saat enemmän aikaan ja parempaa laatua pienellä vaivalla, kun hyödynnät työkaluja oikein.
- Teksti: Veera Luoma-aho
- Kuvat: Gratisoraphy ja Miikka Pirinen